Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

Εορτολόγιο και Αναγνώσματα 17ης Φεβρουαρίου


Εορτολόγιο και Αναγνώσματα 17ης Φεβρουαρίου:

- Του Aγίου Mεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Tήρωνος.

- Της Aγίας Mαριάμνης, αδελφής του Aγίου Φιλίππου του Aποστόλου.

- Του Oσίου Aυξιβίου Eπισκόπου Σόλωνος της Kύπρου.

- Του Oσίου Θεοστηρίκτου.

H εύρεσις των λειψάνων του Aγίου Mάρτυρος Mηνά του Kαλλικελάδου.

Mνήμη των εν ευσεβεί τη λήξει γενομένων βασιλέων Mαρκιανού και Πουλχερίας. 

O Άγιος Nεομάρτυς Θεόδωρος ο Bυζάντιος, ο εν Mυτιλήνη μαρτυρήσας κατά το έτος ‚αψϟε΄ [1795], αγχόνη τελειούται.

- Των Αγίων Νεομαρτύρων Μιχαήλ του Μαυροειδή και Αγαθαγγέλου.

 

Αναγνώσματα:

Απόστολος: Β΄ Τιμ. β΄ 1-10

Ευαγγέλιο: Λουκκ΄ 46-47, κα΄  1-4

 

 

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ (Πρωτότυπο Κείμενο):

 

 Τέκνον Τιμόθεεἐνδυναμοῦ ἐν τῇ χάριτι τῇ ἐν Χριστῷ ᾽Ιησοῦκαὶ  ἤκουσας παρ᾽ ἐμοῦ διὰ πολλῶνμαρτύρωνταῦτα παράθου πιστοῖς ἀνθρώποιςοἵτινες ἱκανοὶ ἔσονται καὶ ἑτέρους διδάξαιΣὺ οὖνκακοπάθησον ὡς καλὸς στρατιώτης Χριστοῦ ᾽ΙησοῦΟὐδεὶς στρατευόμενος ἐμπλέκεται ταῖς τοῦ βίουπραγματείαιςἵνα τῷ στρατολογήσαντι ἀρέσῃ· ἐὰν δὲ καὶ ἀθλῇ τιςοὐ στεφανοῦται ἐὰν μὴ νομίμως ἀθλήσῃΤὸν κοπιῶντα γεωργὸν δεῖ πρῶτον τῶν καρπῶν μεταλαμβάνεινΝόει  λέγω· δῴη γάρ σοι  Κύριος σύνεσινἐν πᾶσιΜνημόνευε ᾽Ιησοῦν Χριστὸν ἐγηγερμένον ἐκ νεκρῶνἐκ σπέρματος Δαυΐδκατὰ τὸ εὐαγγέλιόν μου· ἐν  κακοπαθῶ μέχρι δεσμῶν ὡς κακοῦργοςἀλλ’  λόγος τοῦ Θεοῦ οὐ δέδεταιΔιὰ τοῦτο πάντα ὑπομένωδιὰ τοὺς ἐκλεκτούςἵνα καὶ αὐτοὶ σωτηρίας τύχωσιν τῆς ἐν Χριστῷ ᾽Ιησοῦ μετὰ δόξης αἰωνίου

 

 

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ (Νεοελληνική Απόδοση):

 

 1Εσύ, παιδί μου, να παίρνεις δύναμη από τη χάρη που μας έδωσε ο Ιησούς Χριστός. 2Κι όσα άκουσες από μένα μπροστά σε πολλούς μάρτυρες, αυτά να τα μεταδώσεις σε έμπιστους ανθρώπους, που θα είναι ικανοί να διδάξουν και άλλους. 3Κακοπάθησε λοιπόν σαν καλός στρατιώτης του Ιησού Χριστού. 4Κανείς στρατευμένος δεν μπλέκεται στις υποθέσεις της καθημερινής ζωής, αν θέλει να είναι συνεπής απέναντι σ’ εκείνον που τον στρατολόγησε. 5Κι όταν κάποιος μετέχει σε αθλητικούς αγώνες, δεν παίρνει το στεφάνι της νίκης, αν δεν αγωνιστεί σύμφωνα με τους κανόνες. 6Ο γεωργός πρέπει να κοπιάσει, για να μπορέσει να φάει πρώτος από τους καρπούς. 7Προσπάθησε να καταλάβεις αυτά που λέω. Ο Κύριος να σε βοηθήσει να τα εννοήσεις όλα. 8Να μην ξεχνάς τον Ιησού Χριστό, τον αναστημένο από τους νεκρούς και απόγονο του Δαβίδ, σύμφωνα με το ευαγγέλιο που κηρύττω. 9Για το ευαγγέλιο αυτό κακοπαθώ ως το σημείο να με δέσουν σαν κακούργο. Αλλά ο λόγος του Θεού δεν δένεται. 10Γι’ αυτό, όλα τα υπομένω για χάρη των εκλεκτών του Θεού, για να πετύχουν κι αυτοί τη σωτηρία που έφερε ο Ιησούς Χριστός και να δοξαστούν αιώνια.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (Πρωτότυπο Κείμενο):

 

Εἶπεν ὁ Κύριος τοῖς ἑαὐτοῦ Μαθηταῖς· Προσέχετε ἀπὸ τῶν γραμματέων τῶν θελόντων περιπατεῖν ἐν στολαῖς καὶ φιλούντων ἀσπασμοὺς ἐν ταῖς ἀγοραῖς καὶ πρωτοκαθεδρίας ἐν ταῖς συναγωγαῖς καὶ πρωτοκλισίας ἐν τοῖς δείπνοις, 47οἳ κατεσθίουσιν τὰς οἰκίας τῶν χηρῶν καὶ προφάσει μακρὰ προσεύχονται· οὗτοι λήψονται περισσότερον κρίμα. Ἀναβλέψας δὲ εἶδε τοὺς βάλλοντας τὰ δῶρα αὐτῶν εἰς τὸ γαζοφυλάκιον πλουσίους. 2εἶδε δέ τινα χήραν πενιχρὰν βάλλουσαν ἐκεῖ λεπτὰ δύο, 3καὶ εἶπεν· Ἀληθῶς λέγω ὑμῖν ὅτι ἡ χήρα ἡ πτωχὴ αὕτη πλεῖον πάντων ἔβαλεν· 4ἅπαντες γὰρ οὗτοι ἐκ τοῦ περισσεύοντος αὐτοῖς ἔβαλον εἰς τὰ δῶρα τοῦ Θεοῦ, αὕτη δὲ ἐκ τοῦ ὑστερήματος αὐτῆς ἅπαντα τὸν βίον ὃν εἶχεν ἔβαλε. Ταῦτα λέγων ἐφώνει·. Ὁ ἔχων ὦτα ἀκούειν ἀκουέτω. 

 

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (Νεοελληνική Απόδοση):

 

 46«Να φυλάγεστε από τους γραμματείς, που τους αρέσει να περπατούν με τις επίσημες στολές τους και θέλουν να τους χαιρετούν στις αγορές με σεβασμό. Τους αρέσουν οι πρωτοκαθεδρίες στις συναγωγές και οι καλύτερες θέσεις στα δείπνα. 47Για να φανούν καλοί, κάνουν μεγάλες προσευχές, κατατρώγουν όμως τις περιουσίες των χηρών. Αυτοί θα τιμωρηθούν με ιδιαίτερη αυστηρότητα».

1Κάποτε ο Ιησούς έριξε μια ματιά και είδε τους πλουσίους που έριχναν τις εισφορές τους στο θησαυροφυλάκιο του ναού. 2Είδε και κάποια φτωχή χήρα να ρίχνει σ’ αυτό δύο λεπτά, 3και είπε: «Σας βεβαιώνω πως αυτή η φτωχή χήρα έριξε περισσότερα απ’ όλους· 4όλοι οι άλλοι έριξαν απ’ το περίσσευμά τους στις εισφορές, ενώ αυτή απ’ το υστέρημά της· έριξε όλη της την περιουσία». Και λέγοντας αυτά είπε: Αυτός που έχει αυτιά ας τα ακούει.

 

 

Επιμέλεια

Ελευθερίου Ν. Χρυσοχόου

Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου