Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Βαρθολομαίος: «Ήλθωμεν προσκυνηταί του κάλλους της ψυχής, της ελευθερίας και της ιστορίας»




των Νίκου Μαγγίνα και Αντώνη Τριανταφύλλου


Με την εγνωσμένη από αιώνων ιεροπρέπεια και τάξη της μοναστικής Πολιτείας, υποδέχθηκε ο Ιερός Άθως τον Επίσκοπο του, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Η θερμή υποδοχή του Προκαθημένου της Ορθοδοξίας έγινε στην κεντρική πλατεία των Καρυών, της πρωτεύουσας του Αγίου Όρους. Εκεί υποδέχθηκαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη οι Επίσκοποι Ροδοστόλου Χρυσόστομος και Σινώπης Αθηναγόρας, οι Ηγούμενοι και οι Αντιπρόσωποι των 20 Αγιορειτικών Μονών, ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους Αρίστος Κασμίρογλου, πλήθος Πατέρων και προσκυνητών.
Ιδιαίτερη συγκίνηση για τον Πατριάρχη ήταν η συνάντησή του με τον νεοεκλεγέντα Ηγούμενο της Κανονικής Αδελφότητος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, Αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίο, τον οποίο συνεχάρη εγκάρδια.
Στην συνέχεια σχηματίστηκε ιερή πομπή με κατεύθυνση τον Ναό του Πρωτάτου, όπου τελέσθηκε επίσημη υποδοχή και δοξολογία.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μόλις εισήλθε στο ναό αφού προσκύνησε την εφέστια εικόνα της Παναγίας «Άξιον εστί», ανάβοντας ενώπιον της λαμπάδα.
Στο τέλος της δοξολογίας τον Πατριάρχη προσφώνησε ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος, ο οποίος με γλαφυρότητα, σαφήνεια και πολλές ιστορικές αναφορές περιέγραψε τη σπουδαιότητα της επετείου της εκατονταετίας του «Ιερού Ψηφίσματος», σε άπταιστη ελληνική γλώσσα -παρά τη σερβική καταγωγή του.

Διαβάστε τη συνέχεια στο AMEN.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου