Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Οι παθογένειες του Ελληνικού κράτους κρατούν δέσμια την περιουσία της Εκκλησίας



Την έμπρακτη στήριξή του στους Βοιωτούς επιχειρηματίες θέλησε να δώσει ο Αρχιεπίσκοπος, χαιρετίζοντας τις δράσεις που αναδείχθηκαν μέσα από το 2ο Περιφερειακό Συνέδριο για την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη. Σε δείπνο εργασίας, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής λίγο έξω από τη Λιβαδειά, ο Μακαριώτατος κάλεσε τον επιχειρηματικό κόσμο ν' αφήσει πρακτικές του παρελθόντος, όπως οι "άκαρπες" αποζημιώσεις και η νοοτροπία του ωχαδελφισμού.

"Ο λόγος του ιερέα δεν είναι πάντοτε ευχάριστος ή, αν θέλετε, δεν είναι διπλωματικός. Πρέπει να είναι η γλώσσα της αλήθειας" είπε ο Αρχιεπίσκοπος, που επισήμανε στο ακροατήριο ότι "η Ελλάδα έχει μάθει να ζει με Τρόικες από τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους, γι' αυτό και δεν πρέπει να μας πιάνει πανικός! Εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να δουλέψουμε με πνεύμα συνεργασίας και να εμπιστευτούμε τους νέους ανθρώπους".

Ο Μακαριώτατος έκανε ιδιαίτερη αναφορά σ' εκείνα τα προβλήματα που χρονίζουν και ελαχιστοποιούν το προνοιακό έργο της Εκκλησίας: "...η περιουσία της Εκκλησίας είναι μια ιστορία μπλεγμένη. Στ' αλήθεια, δεν ξέρουμε τί ανήκει σε ποιον! Ο Κεντρικός Οργανισμός της Εκκλησίας κινδυνεύει με κλείσιμο! Ταξιδέψαμε σε χώρες του εξωτερικού, όπου πιστεύαμε ότι μπορούμε να έχουμε βοήθεια, αλλά δεν έχουμε πειστική απάντηση ούτε στο φορολογικό, ούτε και στο κτηματολόγιο. Η Εκκλησία έδωσε το 1952 750.000 στρέμματα γης στο ελληνικό κράτος. Ποιος αλήθεια, τ' αξιοποιεί σήμερα;"

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε και στην πρωινή συνάντηση που είχε με τον Yφυπουργό του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εργασίας της Γερμανίας Χανς Γιοάχιμ Φούχτελ: "Πρέπει να ξεκαθαρίσουν οι σημερινοί ηγέτες τι θέλουν: τις αρχές των ιδρυτών της Ευρώπης, όπως η αλληλεγγύη κι ο σεβασμός ή μια παγίδα τοκογλυφίας; Θέλουμε μια Ευρώπη Γερμανική ή μια Γερμανία ισότιμη με όλα τα μέλη στην Ευρώπη; Για ποια Ευρώπη μιλάμε;"

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού 60 χρόνων δράσης του Επιμελητηρίου Βοιωτίας και, κατά τις εργασίες του, μίλησαν εκπρόσωποι από τον επιχειρηματικό ιστό της περιοχής κι από τον πολιτικό κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου