Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΑΓΙΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ: Ο ΟΣΙΟΣ ΜΕΛΕΤΙΟΣ ΥΨΕΝΗΣ ΡΟΔΟΥ


του Αρχιμ. π. Νεκταρίου Πόκια
εφημερίδα ΓΝΩΜΗ (Ρόδου), Δευτέρα 17-02-2014

Δεν είμαστε προφήτες για να προβλέψουμε τί μπορεί να συμβεί στο μέλλον για τον αιώνα που ήδη διανύουμε, απλά θεωρούμε ότι το τριήμερο από 10 έως 12 Φεβρουαρίου του 2014 σηματοδότησε για το νησί μας, ένα θρησκευτικό γεγονός που οι ιστορικοί του μέλλοντος θα κρίνουν εάν ήταν το πιο σημαντικό γεγονός του αιώνα. Ο πρώτος επίσημος εορτασμός μετά την Αγιοκατάταξη στο Ορθόδοξο εορτολόγιο του Οσίου Μελετίου του Κτίτορα της Ιεράς Μονής Παναγίας Υψενής της Λάρδου, εορτάσθηκε με ιδιαίτερη συγκίνηση, λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια με την αθρόα συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την πόλη της Ρόδου τα χωριά και τα νησιά, στη Μονή της Παναγίας του Ύψους.

Η απόφαση για την επίσημη αγιοποίηση του Οσίου Μελετίου πάρθηκε από την Σύνοδο του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου την 27η Νοεμβρίου, επισφραγίζοντας έτσι την πεποίθηση των πιστών ανθρώπων που τον είχαν κατατάξει στη συνείδηση τους ως Άγιο, πολλά χρόνια πρωτύτερα, ακούγοντας για πολλαπλά θαύματα και σημαντικές παρεμβάσεις του Οσίου. 

Ήταν η απάντηση του Θεού σ΄όλη αυτή την γκρίζα καθημερινότητα που βιώνουμε όλοι μας, σ΄όλα τα βάσανα και τους καημούς της ζωής μας. Ήταν η απάντηση του Θεού για να μην είμαστε μόνοι μας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάμε είτε σε ατομικό είτε σε συλλογικό επίπεδο, αλλά να έχουμε στηρίγματα πνευματικά. Και αφού οι άνθρωποι μας διέψευσαν παντοιοτρόπως, ήλθε η βοήθεια εξ ουρανού. Είναι σαν να απευθύνεται στον καθένα μας με ένα ιδιαίτερο τρόπο ο Θεός μας και να του λέει: Τώρα έχετε στήριγμα και παρηγοριά στον πόνο σας. Τώρα έχετε ακοίμητο πρεσβευτή, ένα νέο Άγιο που μπορείτε να τον επικαλείσθε και να ζητάτε την προστασία και βοήθεια του. Αγαθή βέβαια η συγκυρία ότι ο Άγιος εορτάσθηκε μέσα στο Τριώδιο ανάμεσα στον Όσιο Τελώνη και στον Άγιο Άσωτο για να μας στείλει διαχρονικά μηνύματα ταπεινώσεως, και απρουπόθετης αγάπης.


Ας δούμε πολύ σύντομα την ζωή του. Γεννήθηκε στη Λάρδο στα τέλη του 18ου αιώνα στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας από τους ευσεβείς γονείς Νικόλαο και Σταματία που εμφύτευσαν στον μικρό Εμμανουήλ την αγάπη στο Χριστό και την πατρίδα. Στο σχολείο του χωριού του έμαθε λίγα γράμματα και κατόπιν από τον Ιερέα άρχισε να μαθαίνει να διαβάζει βίους αγίων και να ψάλλει από την Οκτώηχο. Μέσα στη ψυχή του δεν άργησε να φουντώσει ο πόθος για τη μοναχική ζωή. Ανακαλύπτοντας περιοχές της Λάρδου όπου έβοσκε τα πρόβατα του πατέρα του, περνούσε ατέλειωτες ώρες με προσευχή και γονυκλισίες αγαπώντας τον Θεό ακόμη περισσότερο. Ο Θεός βλέποντας την εσωτερική του καθαρότητα τον επροίκισε με πολλές χάρες και αρετές. Κάποια νύκτα ενώ προσευχόταν παρατήρησε ένα φως στη ρίζα ενός δένδρου. Εκεί βρήκε την εικόνα της Παναγίας. Αυτό το γεγονός αποτέλεσε σταθμό στην πορεία του για να αφιερωθεί στο Θεό και να ανεγείρει Ναό καθ΄υπόδειξη της Παναγίας. Έζησε αυστηρή ασκητική ζωή εξομολογώντας εκατοντάδες χριστιανούς και συμβουλεύοντας τους να μην αλλαξοπιστήσουν. Τα βράδια αποσυρόταν σε κάποιο σπήλαιο κοντά στη Μονή και προσευχόταν. Θεράπευσε πολλές ψυχές που ήταν βασανισμένες και κυριευμένες από το δαιμόνιο. Η ποικίλλη εθνικοθρησκευτική του δράση όμως και η στήριξη που παρείχε στους κατοίκους της Λάρδου και των γύρω χωριών, έγιναν η αιτία να συκοφαντηθεί από τους Τούρκους. Εξέπνευσε μπροστά στα μάτια του Μητροπολίτου, δείχνοντας μ΄αυτό τον τρόπο την αθωότητα του. Από τότε έγινε σημείο αναφοράς και παρακλήσεως εκ μέρους των πιστών χριστιανών που τον επικαλούνταν πάντα.Τα λείψανα του φυλάσσονται στη Μονή και ευωδιάζουν, σκορπώντας παντού την χάρη και την ευλογία του Θεού. 


Η επίσημη αγιοκατάταξη του Οσίου Μελετίου στον παρόντα αιώνα τον απατεώνα κατά πολλούς, αναστρέφει την υπάρχουσα κοινωνική πραγματικότητα και μας διδάσκει μεταξύ άλλων τα εξής: Να προσπαθούμε για την αγιότητα στην κοινωνία μας αποφεύγοντας την αγριότητα των καιρών. Ακόμη και να συκοφαντηθούμε στα μάτια των ανθρώπων, σημασία έχει τί θα πει ο Θεός, γιατί η τελική κρίση ανήκει σ΄Αυτόν και όχι στους ανθρώπους. Με προσευχή και νηστεία φεύγουν και εκδιώκονται οι δαίμονες. Τα θαύματα που γίνονται και σήμερα, δεν είναι φολκλορικά γεγονότα εντυπωσιασμού αλλά σημεία της παρουσίας του Θεού για να μας δυναμώσουν και για να μας χαλυβδώσουν την πίστη.

Ας προσθέσουμε τον Όσιο Μελέτιο, αυτό τον νέο Άγιο της Εκκλησίας μας, στις προσευχές μας και ας τον παρακαλέσουμε να δέεται και να είναι ο ακοίμητος φρουρός και ο άοκνος συμπαραστάτης σε κάθε δύσκολη περίσταση της ζωής μας. Ας τον παρακαλέσουμε επίσης θερμά με παρρησία, να βοηθήσει να βγει η πατρίδα μας από την κρίση και την δοκιμασία και να μας δώσει αισιόδοξη προοπτική ουρανομήκους πορείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου