Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2013

Οικουμενικός Πατριάρχης: «Τα μηνύματα που εκπέμπονται από τον λαό, πρέπει να συλλαμβάνονται από τους ιθύνοντας κάθε χώρας»


Κωνσταντινούπολη, ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νίκου Μαγγίνα 

Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση και με πολλούς αποδέκτες έστειλε την Κυριακή ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, μετά την θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Εδιρνέκαπού. Αναφερόμενος στα γεγονότα που συγκλονίζουν την Τουρκία ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας τόνισε χαρακτηριστικά ότι «τα μηνύματα που εκπέμπονται από τα πλήθη, από τον λαό, πρέπει να συλλαμβάνονται από τους ιθύνοντας κάθε χώρας και από τους ιθύνοντας της Εκκλησίας».
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο γεγονός ότι το Βακούφι του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου έχει χαρακτηριστεί από τις Αρχές ως «κατειλημμένο», δηλαδή η διοίκησή του έχει περάσει στο Τουρκικό Κράτος, και κάλεσε τους αρμοδίους  να επιλύσουν το ζήτημα σύμφωνα με τις αρχές του κράτους δικαίου.

Τα γεγονότα στην Τουρκία και ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες

«Τι σημαίνουν αυτά τα γεγονότα;», διερωτήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης απευθυνόμενους στους πιστούς και συνέχισε: «Εγώ δεν θα εισέλθω εις την ουσίαν αυτών, θα επισημάνω μόνον ότι υπάρχει μέσα στην κοινωνία μας εδώ αλλά και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου, όπως παρακολουθούμε από την καθημερινή επικαιρότητα, ένας μετασχηματισμός, υπάρχουν αλλαγές, υπάρχουν αιτήματα των πολιτών, αιτήματα τα οποία δεν ημπορεί να παραβλέψει χωρίς ζημίαν και χωρίς φθοράν η εκάστοτε διοίκησις, οι εκάστοτε και εκασταχού κυβερνήσεις. Αυτά τα μηνύματα που εκπέμπονται από τα πλήθη, από τον λαό, πρέπει να συλλαμβάνονται από τους ιθύνοντας κάθε χώρας και, θα προσέθετα, και από τους ιθύνοντας της Εκκλησίας. Η Εκκλησία βεβαίως του Χριστού είναι η ίδια, διά μέσου των αιώνων, διότι “Ιησούς Χριστός χθες και σήμερον ο αυτός και εις τους αιώνας” και κανείς μας δεν ημπορεί και δεν δικαιούται να τροποποιήσει ή να μεταθέσει τα θεμέλια της Χριστιανικής πίστεως και παραδόσεως. Όμως υπάρχουν και εξωτερικά πράγματα, εξωτερικά στοιχεία τα οποία αλλάζουν με το πέρασμα των χρόνων και των αιώνων. Και όχι μόνον αλλάζουν αλλά και πρέπει να αλλάζουν, ώστε η Εκκλησία να συλλαμβάνει τα μηνύματα των καιρών, να έχει αναπεπταμένες τις κεραίες της και να συλλαμβάνει και να προσαρμόζει το κήρυγμά της εις τας εκασταχού και εκάστοτε περιστάσεις και απαιτήσεις της συνειδήσεως του πληρώματος, χωρίς, επαναλαμβάνω, να θυσιάζει τίποτε από την ουσία της πίστεως και των παραδεδεγμένων, των παραδόσεών μας».

Διαβάστε τη συνέχεια στο AMEN.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου