Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Μια επίσκεψη δίχως θεολογικό νόημα, απέναντι σε μια εξέγερση με πολλά πολιτικά και όχι μόνο… υπονοούμενα!




του π.Δημητρίου Θεοφίλου, για το Amen.gr


Με το άρθρο τούτο ανοίγουμε την ατζέντα, σε μια προσπάθεια απεμπλοκής του θεολογικού στοχασμού, πέρα από εμμονές, μελλοντολογίες, καταστροφολογίες και καλλιέργεια φοβιών ή αυτοδιακαιωτικών επιβεβαιώσεων.  
Δυο  «σημαντικά» γεγονότα της επικαιρότητας,  τροφοδοτούν τούτες τις ώρες, πολλούς «κονδυλοφόρους» καθώς και  «πληκτρολόγια», σε συγκλίνουσες  ή αποκλίνουσες  προσπάθειες, ανάλυσης, σύνθεσης ή αντιπαράθεσης των συμβεβηκότων.
Πιο συγκεκριμένα, για 3 ημέρες επισκέφθηκε την Αθήνα (που είναι η μικροαστική καρικατούρα της σύγχρονης μεταπρατικής Ελλάδας), ο πατριάρχης Μόσχας, δεν μάθαμε φυσικά, το γιατί ήρθε, το τι προσκόμισε, και σε ποια αποτελέσματα, αυτής της επίσκεψης θα πρέπει να προσδοκούμε και να ελπίζουμε, αυτό που φάνηκε περίτρανα πάντως για άλλη μια φορά, ήταν ένα!  η πλήρης απορρόφηση της εκκλησιαστικότητας από την κοσμικότητα, η επαναλαμβανόμενη επιβεβαίωση, πως οι 3 πειρασμοί του Ιησού στην έρημο, έχουν γίνει "αξίες" για την σημερινή συστημική εκκλησία, στους οποίους υποκλίνεται και  προσκυνά αυτάρεσκα. Κοντολογίς λοιπόν πολύ θέαμα,  με καθόλου ουσία.
Στην απέναντι όχθη του Αιγαίου τώρα, μια κατευθυνόμενη εξέγερση, του «άθρησκου» κεμαλικού κοσμικού κατεστημένου, απέναντι στους «θρησκόληπτους» ισλαμιστές, παραδοσιακούς νοσταλγούς της σουλτανικής οθωμανικής αυτοκρατορίας. Δύο άκρα που τραβούν ένα λεπτό τεντωμένο σχοινί προς διαμετρικά αντίθετες κατευθύνσεις, το οποίο είναι έτοιμο να κοπεί. Ο ξένος παράγοντας, έχει σαφώς τοποθετηθεί, και περιμένει, για την επόμενη κίνηση, εμείς σαστισμένοι και   αγουροξυπνημένοι για άλλη μια φορά, «ψαχνόμαστε» εστιάζοντας και εκτιμώντας λάθος, πρόσωπα και γεγονότα, με σταθερό κριτήριο, την μασημένη τροφή που μας στέλνουν οι «φίλοι» «προστάτες» και «εταίροι» μας, σε ειδησεογραφικό και προπαγανδιστικό επίπεδο.
Διαβάστε τη συνέχεια στο AMEN.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου